Václav Klaus, environmentalisté a svoboda českého občana

10. 10. 2009 0:10:00
Kdo čte knihu Václava Klause "Modrá, nikoliv zelená planeta", nemůže přehlédnout ostré útoky vůči skupině lidí, které autor nazývá "environmentalisté". Tuto skupinu nedefinuje, nevymezuje, nekonkretizuje. Proti pojmově rozplizlé množině lidí však vyvolává hysterickou nenávist. A tak vás může kdokoliv napadnout, že tím neobyčejně mrzkým "environmentalistou" jste právě vy.

les.jpg

Slovo "environmentalista" je odvozeno z anglického "environment"= prostředí. Environmentalisté jsou lidé, kteří podporují cíle zamezující nepříznivému vlivu na životní prostředí (encyklopedie Navajo - volně citováno). Mohou to být laici i vědci; na druhou stranu existují i lidé, kteří pod záminkou ochrany životního prostředí páchají lumpárny. Což je - žel - běžné ve všech oborech lidské činnosti. Environmentalismus je zkrátka vnitřně značně diferencován.

Václav Klaus hází všechny "environmentalisty" do jednoho pytle. První vlnu nenávisti vůči všem, kdo chtějí chránit své životní prostředí, dští již na straně 17: "... největším zdrojem ohrožení svobody, demokracie, tržní ekonomiky a prosperity na konci dvacátého a na počátku dvacátého prvního století přestal být socialismus ... stala se jím ambiciózní, velmi arogantní a téměř bezskrupulózní ideologie politického hnutí, které - původně skromně a snad i s dobrými úmysly - začínalo s tématem ochrany životního prostředí, ale které se postupně přeměnilo na s přírodou téměř nesouvisející environmentalismus."

No to je tedy překvapení. Environmentalismus "s přírodou téměř nesouvisející". Tohle zatím encyklopedie nepochopily.

Encyklopedie Wikipedia však vtipně píše: "Podle neoliberálů a neokonzervativců (Hayek, Friedman) a také Václava Klause environmentalismus stejně jako socialismus, komunismus nebo fašismus ohrožuje svobodu trhu a soukromé vlastnictví výrobních prostředků, protože je chce omezovat ohledy na přírodu a prostředí."

Václav Klaus skutečně také údajnou podobnost mezi environmentalisty a fašisty zmiňuje. Typické ovšem je, že tak činí svým alibistickým způsobem - on "pouze" cituje autory. Výsledek vypadá takto:

"Řada autorů poukazuje i na historické spojitosti environmentalismu (i když se pro něj v různých chvílích používaly různé názvy) s dalšími nebezbečnými či přímo totalitními ideologiemi, zejména s fašismem (či nacismem)." - str. 35

Podle Václava Klause environmentalisté útočí na "svobodu" člověka a "svobodu" trhu, protože požadují dodržování určitých pravidel, která zamezí devastaci planety. Jelikož autor nedefinoval ani pojem "svoboda", dovoluji si ptát se: co myslí např. svobodou občana ČR (tedy občana "vyspělého demokratického státu")? Nemohu se ubránit hořkému úsměvu.

svoboda.jpg

Vždyť občan této země si nemůže vybrat ani práci, kterou by chtěl dělat! A bez vyplnění desítek dotazníků, které ho lustrují ze všech stran, se nikam nepohne. Finanční situace, ve které se velmi významné procento českých lidí nachází, jim nedovoluje si vybrat ani dům, ve kterém by chtěli bydlet, ani auto, ve kterém by chtěli jezdit, ani místo, kam by rádi jeli na dovolenou. Občan nemůže rozhodnout ani o tom, k čemu státní moloch použije jeho peníze, které odvedl na daních. Referenda se nekonají, přímá volba prezidenta není. Spravedlnosti u soudu se velmi často nedovolá nebo nedočká, na právníka nemá peníze. Ve srovnání s tím (co jsem vybrala pouze namátkou) je pro mě povinné používání úsporných žárovek naprostou banalitou. Házení plastů do příslušných kontejnerů mně taky nevadí. A naopak - klidně budu dělat i daleko víc, mám-li naději, že je to pro dobrou věc. Protože tato naděje mně začíná v naší zemi chybět, moc chybět. Mám naopak pocit, že prací konanou pro tento stát konám spíše zlo, než dobro...

A co myslí Václav Klaus "svobodným trhem"? Tzv. privatizaci, kterou umožnil? Po které nám zbývají prázdné ruce, a občané jako je pan Kožený (mimochodem Klausův oblíbenec), pan Krejčíř, pan Mrázek, pan Pitr, byli tak "svobodní", že nás okradli? Tohle přece NENÍ SVOBODNÝ TRH. To je zločinný trh. Podnikání se nejvíc daří těm, kdo mají "kontakty" z minulého režimu a těm, kdo spolupracují s mafiemi.

Kde je "svobodný" trh? Obchod s ropou - to je "svobodný" trh? Zisky bank, obchody ČEZu, obchodní řetězce, nadnárodní monopoly - to je "svobodný" trh? Tento trh vykazuje bezohlednost a hrabivost jako jeho nositelé, a jsem toho názoru, že upřímný zájem o planetu a její obyvatele od takového trhu očekávat nemohu. Pro takový trh je požadování ohledů na planetu (ohledů jakýchkoliv) opravdu omezením "svobody", kterou si ztotožňuje s naprostou nevázaností.

Pokud Václav Klaus cítí potřebu psát knihy s rádoby ekologickou tématikou, a hrát si s utopickými pojmy (jako je "svobodný občan" a "svobodný trh"), mohl by vynechat pojem "environmentalista" (jehož obsah rovněž neupřesnil). Je laciné odvádět takto pozornost od skutečného problému svobody a svádět vinu za bídný stav všeho možného na skupinu lidí, která je mu výrazně "proti srsti".

Vyvolává tím nenávist mezi lidmi, což je zvláště v jeho postavení velmi trestuhodné.

A že taková nenávist proti lidem, kteří myslí na budoucnost planety, už vznikla, doloží zajisté diskuse pod tímto blogem.

P.S. Nechci se ovšem dotýkat postoje Václava Klause k Evropské unii a Lisabonské smlouvě. V této věci se spíše přikláním k jeho názorům.

Autor: Jana Petrová | sobota 10.10.2009 0:10 | karma článku: 13.51 | přečteno: 2346x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 91 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2887
Definovat člověka je stejně nemožné, jako definovat Boha.

.
.

Ale pro úplnost: jsem ekolog. V tomto povolání a na této planetě se dá myslet pozitivně jen dosti těžko. Dle možností se ale budu snažit.

.
Stav sluneční aktivity a geomagnetického pole Země:

.

Slunce:

Geomagnetické pole: Status Status >  Zdroj NOAA

Podrobné a nejnovější údaje o zemětřesení ZDE

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...