Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Obří tunel: stát platí "škody" po ropných vrtech na Hodonínsku

Znám dobře ten kraj - moravskou polostep, kde slunce praží a všude leze exotický hmyz. Je proložená vrstvičkami ropy; sem se zaměřila Kalouskova pozornost, neb při hledání dalších tunelů již nových nápadů se nedostávalo...

 

Už před několika měsíci se mně dostala do ruky kopie dopisu, který psal bývalý zaměstnanec Moravských naftových dolů (a.s.) Hodonín - RNDr. Rudolf Jiříček. Byl vedoucím komplexního odboru geologie při MND; dopis psal 17.4.2011, a adresoval ho - nevím proč - Václavu Havlovi a Janu Švejnarovi (asi jim věřil, že podniknou vše potřebné). Co s dopisem udělali, doopravdy nevím.

Já zde z dopisu ocituji pasáže, které se týkají "sanace" ropných vrtů. Neb právě toto téma dnes - otevřela svým článkem redakce iDNES...

 

"... a tak se začalo s novým podvodem na státu, který měl překonat všechna očekávání. Vše začalo s problémy ropného ložiska Nesyt u Hodonína, jehož dotěžení  za zhruba 23 mil. Kč nemělo pro Mor.naftové doly,a.s. Hodonín (MND) význam, protože by muselo pak uhradit 15-20 mil. Kč za likvidaci 111 vrtů. Proto bylo ložisko předáno firmě Aloise Flachse, majitele místní cihelny, za obligátní 1 Kč, včetně těžebního zařízení a strukturních map, které jsem mu předal jako ved. komplexního geologického odboru při MND.

V r.1997 postihla střední a jižní Moravu povodeň, při níž byly - mimo jiné škody - odplaveny i velké  ropné
skvrny z neuzavřených vrtů Nesyt u Hodonína. Jako člen MěZ jsem napsal prem. V. Klausovi a na MŽP, že mám obavy, že nový majitel ložiska po odtěžení vrty nezlikviduje, a bude to muset provést stát. Tak se i stalo, že po"dohodě" s min. ŽP L. Ambrozkem (KDU-ČSL) z Hodonína bylo na likvidaci soukromé firmě odesláno přes min. financí M. Kalouska kolem 30-50 mil.Kč!

Kromě vrtů s ropou byly vyplněny cementem i desítky vrtů, které měly slanou mořskou vodu s vysokým obsahem jódu, na němž jsou založeny Hodonínské lázně. Jejich 3 vrtné zdroje u 12 km vzdáleného Josefova bude nutno v blízké budoucnosti nahradit novými, které zaplatí opět stát. O desítky zdrojů ze 3km vzdáleného Nesytu právě přišli, protože ministři nejsou odborníci, ale jen straníci, které zajímají jen moc a peníze pro své dohodnuté firmy.

Záhy po této události uveřejnil Boleslav Sobotka 19.3.2009 v Internetu článek "Budou legálně ukradeny miliardy?" Hovoří v něm, že min. financí M. Kalousek (nyní zase za TOP 09) žádá uvolnit 114 mld Kč do r. 2015 na likvidaci ekologických škod, o nichž nikdo ani nevěděl, jestli vůbec nějaké u nás jsou! V případě nedodržení termínu pohrozil údajnými žalobami a arbitrážemí proti státu. Na likvidaci neznámých ekologických škod se přihlásily politicky zainteresované firmy Geosan Group, Environmental Services, Marius Pedersen Engineering a konsorcium PPF Advisory, Ecosoil SÜd, AVE CZ a Dakota. Min. financí M. Kalousek pak vyřadil PPF ze soutěže "pro nedostatečnou kvalifikaci".

Začalo se tedy úporně hledat, kde by se daly obrovské miliardy utratit. V oblasti uhelného průmyslu byla tato akce svěřena st .pod. Palivový kombinát v Ústí n.L.- Všebořice, Lipová 1. Hlavní zátěž k tunelování  desítek mld Kč se však soustředila na likvidaci ekologických škod kolem vrtů na jižní Moravě. Ty ale byly už uvedenou dotací od MŽP na poli Nesyt u  Hodonína odstraněny. Zbyly jen menší skvrny na poli u Hrušek. Místo nich však došlo k "dohodě", že existuje ještě 420 poválečných vrtů, které jsou zakonzervovány příklopem a cementem při povrchu. Kdyby se prohlásila tato metoda dodatečně za ekologicky závadnou, daly by se na výplň sond cementem až do hlubokého dna vydělat miliardy u dohodnuté firmy přes Ministerstvo financí. Za celých 60 let se nikde neprojevily žádné škody a sondy se proto jen těžce hledají v terénu podle starých geodetických záznamů, když žádné skvrny ropy nikde nejsou. Okolí sond není ekologicky postiženo, protože naprostá většina z nich zastihla maximálně pitnou vodu.

A tak se budou likvidovat zdroje pitné  vody, na jejichž vyhledávání se dříve nebo později zaměří hydrologický průzkum, který požádá stát o jejich finanční dotaci..."

"... ovšem nikdo z vlády netušil, že za jejími zády se už s likvidací neexistujících ekologických škod kolem vrtů začalo. Na Očovských lukách u Hodonína byla postavena vrtná věž a velká plocha z panelů. Protože zde  žádné ropné skvrny být nemohou, likviduje vyčleněná osádka Moravských naftových dolů, a.s., miliardáře K. Komárka, zdroje pitné vody v sondách, vyplňovaných v celém profilu cementem. Ze zdejších 75 vrtů byla operace už u řady z nich provedena..."

 

Neřekli byste, na čem všem se dá vydělat... Pokud tedy jsou občané svolní živit parazity na vlastním krajíci. No a zatím jsou. Ti červi se jim nějak nehnusí.

Nebo snad ano? (Možná už trochu jo.)

 

Autor: Jana Petrová | pátek 16.9.2011 23:37 | karma článku: 18,09 | přečteno: 2187x
  • Další články autora

Jana Petrová

Pane Okamuro, citovat Murraye nebyla dobrá volba

Pane Okamuro, patříte již dlouho mezi moje oblíbené blogery. Na Váš blog "Sociální programy vyrábí podvodníky a lenochy" však dosud nevěřícně zírám. To myslíte doopravdy vážně?

13.4.2013 v 22:39 | Karma: 30,18 | Přečteno: 2859x | Diskuse| Společnost

Jana Petrová

Globální oteplení. A ochlazování Evropy

Když se dívám z okna na zasněžené střechy protějších domů, říkám si, že by bylo správné na chvíli se zastavit a zamyslet se nad neobvyklým vývojem počasí. U nás, ale vůbec i v Evropě...

31.3.2013 v 21:09 | Karma: 18,09 | Přečteno: 2127x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jana Petrová

Pan Miloš Zeman jako zlatý plod demokracie. Skloňme hlavy níž.

Demokracie, jen když se to hodí. Demokracie jen pro někoho... To je od plesnivého sametu ten problém. Stále platí - jako za minulého režimu: jsme si rovni, ale někteří jsou rovnější.

5.2.2013 v 21:22 | Karma: 31,94 | Přečteno: 1738x | Diskuse| Společnost

Jana Petrová

Volby a primitivnost myšlení v ČR

Proběhlo první kolo přímých prezidentských voleb. A jsme zase tam, kde jsme byli - přinejlepším. Češi chtěli změny v politice, chtěli se zbavit korupce, chtěli lepší zítřky. Pak vypnuli mozek a v nadprůměrném počtu se dostavili k urnám...

18.1.2013 v 21:33 | Karma: 19,37 | Přečteno: 1079x | Diskuse| Společnost

Jana Petrová

Matka pachatele z Newtownu nebyla učitelka. Ani sběratelka zbraní

Policie prohledává dům, kde mladík žil. Něco tuší o motivech, které snad měl, když šel v Newtownu do školy střílet děti. Ale veřejnost neví zatím nic. Škoda. Možná by to světu pomohlo k poznání...

17.12.2012 v 23:50 | Karma: 20,12 | Přečteno: 1732x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2945x
Definovat člověka je stejně nemožné, jako definovat Boha.
..
Ale pro úplnost: jsem ekolog. V tomto povolání a na této planetě se dá myslet pozitivně jen dosti těžko. Dle možností se ale budu snažit.
.
Stav sluneční aktivity a geomagnetického pole Země:
.

Slunce: Geomagnetické pole:


Zdroj NOAA


Podrobné a nejnovější údaje o zemětřesení
ZDE