Jana Petrová

Církevní restituce, katolíci a vzpoura na lodi

16. 08. 2012 22:39:43
Zdá se, že nebýt bilboardů ČSSD, diskuse na téma církevních restitucí by se ani nekonala. Vládní koalice na diskusi neměla zájem, a věděla přesně proč. Církve - zejména katolická - se taky dvakrát bavit nechtěly. Cílem bylo rychle rozdat-získat majetek, který sice patří jaksi všem, ale ti měli být zticha. Teď nejsou, a kardinál Duka to považuje za hřích.

Dá se říci, že teprve teď je veřejnost opatrně - a jaksi z nutnosti - informována o problémech, které takzvaná restituce ukrývá. Že majetek, jenž požaduje církev, je dokonce i ten, co do stanoveného období nespadá. Církev sepsala své požadavky, které nikdo nekontroloval! Vláda jí tedy nabídla bianco šek, ovšem z kapes všech a v době, kdy lidé musí šetřit, kde se dá.

Tak se v seznamu ocitly i pozemky, které byly církvi ze správy odňaty už před únorem 1948. Na to již poukázali i poradci pana Klause - pánové Jiří Payne a Jaroslav Kuba.

Aby nebyla katolická církev napadena menšími církvemi (které beztak už dlouho reptají, že o nich se mluví málo, zato o katolících stále) - koupila si je. Nabídla jim část z toho, co dostane. Petr Nečas to nazývá vzácnou dohodou, které se účastní i obec židovská. A říká, že taková šance se nesmí nijak zmařit!

Díky tomuto mechanismu "vzácné dohody" si má přijít "na své" například i Apoštolská církev, která vznikla po roce 1989, a logicky tedy žádný zabavený majetek neměla.

Vláda se raduje, že po tzv. vyrovnání s církvemi postupně přestane platit církevní duchovní a funkcionáře, kterým dává ročně cca 1 mld Kč z kapes všech, tedy i těch, kteří k žádné církvi nepatří, ba kteří ani v Boha nevěří. Daleko solidnější se mně jeví mechanismus financování, jaký měla v minulém režimu konkrétně Církev adventistů s.d.: měla své členy a měla přátele. Přátelé se mohli účastnit všech bohoslužeb a nikdo jim v tom nebránil, členové však mohli mluvit i do věcí organizačních. A členové platili desátky - tedy dávali církvi skutečně desetinu veškerých svých příjmů. Dávali to rádi! A z těchto peněz si platili své duchovní a stavěli modlitebny; stát jim nic nedával a lidé na ně nedopláceli. Byli už tenkrát nezávislí na státu...

Někde to jde a někde ne.

Aby se stát osvobodil od placení 1 mld ročně katolickým duchovním, musí té církvi vyplatit desítky miliard a dát jí pozemky, o kterých někteří historici tvrdí, že je církev od Karla IV. měla jen ve správě! Nikoliv ve svém vlastnictví.

Teď jim je ale vláda usiluje dát a náramně s tím spěchá. Spěchá s tím i pan Kalousek, pochopitelně. Neboť obě strany tuší, že je to asi poslední šance k takovémuto kroku, protože za rok nemusí být vůbec z čeho brát.

A není proto divu - a je víc než hodno chvály - že i uvnitř těchto církví vzniklo hnutí křesťanů, a toto hnutí restituce v navržené podobě - ODMÍTÁ! viz http://www.denikreferendum.cz/clanek/13730-krestane-proti-zakonu-o-cirkevnim-majetku

Což pro pana kardinála Duku není zrovna dobré, ba dokonce to zavání rozkolem...

Lidem z tohoto hnutí tímto děkuji.

Autor: Jana Petrová | karma: 21.87 | přečteno: 1326 ×
Poslední články autora