Globální oteplení. A ochlazování Evropy

       Když se dívám z okna na zasněžené střechy protějších domů, říkám si, že by bylo správné na chvíli se zastavit a zamyslet se nad neobvyklým vývojem počasí. U nás, ale vůbec i v Evropě...

 

 

       Jistěže: na Velikonoce již nejednou sněžilo. V tomto ohledu neprožíváme nic nového. Vždy šlo ale o výkyv počasí, o krátkodobou změnu, před níž jsme již prožili řadu jarních dní, a po ní bylo zase jaro.

       Letos to tak není, bohužel.

       Přes den většinou jen mírně nad nulou, a v noci mráz. Dnes další sníh. Výhonky růží jsou omrzlé, a ani sněženkám nebylo dopřáno důstojně si vykvést.

 

       Jsou tyto jevy ojedinělou přírodní senzací, která již pozítří bez následků odezní, nebo jde o předzvěst vážnějších poruch klimatu?

       Osobně se přikláním k variantě číslo dvě: jde o předzvěst rozsáhlých poruch klimatu.

 

       Někteří lidé se radují, že globální oteplení se nekoná; žel, opak je pravdou. Globální oteplení není již téma k diskusi: je to holá skutečnost, fakt. Věcí k diskusi je pouze otázka, jak dalece k tomuto jevu přispívá činnost člověka.

       Myslím, že je nutné zbavit se averze vůči těm, kteří o tomto oteplení hovoří; nenávist k lidem, kteří pouze reprodukují tuto skutečnost, zde byla mohutně zaseta. A zdůvodněna tím, že klimatologové a různé zájmové skupiny se snaží na globálním oteplení zbohatnout... Přátelé, to je možná fakt, ale ponechme ho v této chvíli stranou; je to jiná věc. Kvůli těmto krádežím nemůžeme tvrdit, že oteplení neexistuje, a vylít tak vaničku i s dítětem.

 

       To, co prožíváme v těchto "jarních" dnech v Evropě, není opak globálního oteplování, ale jeho důsledek. Dochází k mohutnému tání ledovců v oblasti zemských pólů, kde je oteplení planety největší. Tento jev, žel, nezůstává jevem izolovaným, ale vyvolává řadu jevů dalších - protože tak už to v přírodě prostě je.

       Kromě jiného se mění salinita moří, tedy obsah solí ve vodě. Mořská voda je "nařeďována" sladkou vodou, která se v obrovském množství uvolňuje z ledovců. Kromě toho, že hrozí masívní úhyn mořských živočichů a rostlin, je ovlivněn křehký (ale zásadní!) systém mořského proudění. V souvislosti se současným chladným počasím v Evropě je nutno zmínit Golfský proud, který Evropu otepluje staletí. Přináší teplou vodu z jižní polokoule do severního Atlantského oceánu, kde teplo odevzdá. Pohyb Golfského proudu je ovšem podmíněn nejen rozdílem teplot, ale i salinit - takže změna salinity vody v Atlantském oceánu (způsobená táním ledovců v Arktidě a v Grónsku) působí destruktivně na samotný "motor" proudění, a proud bude pravděpodobně zanikat.

       Do jaké míry již Golfský proud zanikl, budeme pozorovat doslova na své vlastní kůži. Čím méně bude Golfský proud fungovat, tím chladnější počasí postihne Evropu. A bude to - paradoxně - důsledek globálního oteplení planety. Ta se zahřívá nejvíce v oblasti svých pólů.

 

       Není to však ještě zdaleka vše, co nás překvapí. Destrukce jednoho proudu znamená rozpad obrovského systému mořského proudění.

       Extrémní výkyvy teplot, bouřlivé výměny vzdušných mas (vichřice, tornáda), nepředvídatelnost - to bude provázet počasí (nejen v Evropě) na každém "kroku", a stále víc.

       Neříkám, kdo za to může, ani jak by se tomu dalo zabránit. Obávám se, že ani zákaz dalších žárovek a zdanění chovu plynujících krav nám nemůže pomoci.

        A víte, co bych si přála? Abych se mýlila.

 

       Doporučuji pro doplnění svůj článek "Václav Klaus, tání ledovců a číhající propaganda NASA",  kde uvidíte i obrázky.

       Velmi názorné video k tomuto tématu zveřejnila právě dnes iDNES, za což děkuji. Zde uvidíte, jak to v oblasti Grónska vypadá. Odlomení ledovce velikosti Manhattanu natočil americký vědec James Balog.

 

 

      

 

       Toto video je součástí článku na iDNES "Jakoby spadl Manhattan...", který rovněž vřele doporučuji k přečtení.

 

 

 

 

Autor: Jana Petrová | neděle 31.3.2013 21:09 | karma článku: 18,09 | přečteno: 2127x