Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
EK

Eles

14. 8. 2011 0:06
Myslím, že

to bude katastrofa. Vlivem slunečních erupcí dojde k obrovským přetížením v el. sítích, které se samozřejmě zhroutí. Škody budou tentokrát tak masivní, že nepůjdou napravit v řádu dnů a svět až na nejdůležitější zařízení se záložními dieslovými agregáty přijde o veškerou elektrickou energii. To povede k výpadkům výroby, distribuce transportu. Až se odmlčí uzlové servery v síti zkolabuje internet, burzy, kontrolní místa důležitých procesů. Black outy ve městech povedenou k rozsáhlému rabování. Ovšem že ale ukořistěné zboží nebude až na výjimky k ničemu. Během pouhých dnů nefunkčnosti elektřiny se zkazí veškeré netrvanlivé zboží, ve vyrabovaných obchodech nic nebude a při nefungující distribuci nikdo žádné potraviny nedoplní. Po týdnech lidé začnou umírat hlady a zároveň bojovat o zbytky zdrojů.

Přepólování země zmate vnitřní kompasy řady živočichů.

1 0
možnosti
EK

Eles

14. 8. 2011 0:06
Re: Myslím, že

Ptáci se budou srážet za letu a padat na zem, stáda dobytka v panice utečou do lesů. Mohutná zemětřesení smetou celé regiony a ohromné vlny tsunami zaplaví rozsáhlé pobřežní areály. Dojde ke katastrofám podobným jako ve Fukushimě na mnoha místech planety, a radioaktivita bude nekontrolovaně unikat do životního prostředí a likvidovat vše živé. Vulkány vrchlí milióny tun magmatu a obloha na léta zčerná prachem. Stojíme jednoznačně před dalším vymíráním druhů. Nezbývá moc času...

0 0
možnosti
PK

dolch

14. 8. 2011 10:03
Re: Myslím, že

;-DR^

0 0
možnosti

Johny_S

14. 8. 2011 2:38
Re: Myslím, že

Kravina. Galaktický disk není jedna tenká rovina, ve skutečnosti má průměr hezkých pár desítek světelných let. Pokud se tedy opravdu blížíme k jeho středu, jsme silnému galaktickému gravitačnímu poli vystaveni už mnoho let. Navíc mi nějak není jasné, jak je možné, že Sluneční soustava projde rovinou disku jednou za 26000 let, když celou Galaxii oběhne jednou za 220 milionů let. To Sluneční soustava obíhá po vlnovce? Nebo prošla "jedním směrem" před 26000 lety, "druhým směrem" projde nyní a pak se skoro 220 milionů let už nic nestane? To je ale divné, protože např. k přepólování zemských magnetických pólů dochází mnohem častěji. Proč si raději nevymyslíte něco míň obskurního? Třeba náraz planetky (k těm čas od času opravdu dochází), silnou erupci na Slunci (i k nim dochází), výbuch supernovy v blízkosti Sluneční soustavy (i to se čas od času stane) - to by bylo pravděpodobnější než podobné "teorie". Přesto se ale vsadím, že 21. prosince 2012 se vůbec nic nestane.

0 0
možnosti
PK

dolch

14. 8. 2011 10:11
Re: Myslím, že

Eles si samozřejmě dělá srandu. Jinak průchod galaktickým diskem, to je fakt superhit :-) Ale že by se Slunce mohlo pohybovat po nějaké vlnovce, to by teoreticky možné bylo. Galaxie je z hlediska sil neskutečně složitý systém. Pokud jsme součástí spirálního ramene, jako že asi jsme, tak může existovat i nějaký lokální pohyb v rámci tohoto ramene. Nedávno jsem se koukal na simulace vývoje galaxie. Nejvíc, co jsem našel, byla simulace 500 000 bodů. Myslím, že naše galaxie má ve skutečnosti miliardy hvězd, na to, abychom nasimulovali jak se v ní hvězdy vlastně pohybují, tak na to nemáme. Ale to nic nemění na tom, že vliv gravitace nějakého vzdáleného byť supermasivního tělesa na naší soustavu se těžko dá očekávat jiný, než ovlivnění trajektorie naší dráhy. Nic víc a nic míň.

0 0
možnosti
JP

Pouštní ještěrka

14. 8. 2011 11:50
.........................

Píše někdo o průchodu galaktickým diskem? Dejte, prosím, odkaz...

0 0
možnosti
PK

dolch

14. 8. 2011 16:16
Re: .........................

Tak galaktickým rovníkem, nebo rovinou galaktického disku. To je myslím docela zbytečné slovíčkaření. Spíš bych se rád dozvěděl, jak si představujete, že samotný průchod sluneční soustavy nějakou takovouto pomyslnou rovinou může negativně ovlivnit procesy na Zemi. Pokud je střed mléčné dráhy vzdálen 26 000 světelných let a rovina galaktického disku 90 let (někde to tu padlo), tak při průchodu tou rovinou budeme "blíže" středu zhruba 1.000006x , což se mi zdá zcela zanedbatelné. Pokud jsme u něj tak blízko, že tam doputujeme zhruba za 18 měsíců, tak se to číslo od jedničky bude lišit asi někde na 50 místě (odhaduji). Takže silnější gravitace nebo záření nás nejspíš nijak nerozhází. Tak v čem se tedy předpovídá ten problém?

0 0
možnosti
JP

Pouštní ještěrka

14. 8. 2011 18:22
Re: .........................

Nepřišla jsem se na blog hádat, příteli. Zajímá-li Vás tato problematika, najděte si zdroje sám. Čekala jsem, že čtenáři mě a ostatní v diskusi obohatí; místo toho Vám mám přednášet fyziku? Základy fyziky?

Ne, ne, příteli. :-)

Ostatně - umíte velmi hezky počítat. Newton by z Vás měl radost. Tady ale budete potřebovat Einsteina. ;-D

0 0
možnosti
PK

dolch

14. 8. 2011 18:34
Re: .........................

Tak toho, že byste mě naučila základy fyziky, toho se opravdu nebojím ;-D

0 0
možnosti
B

Braniik

14. 8. 2011 21:14
Re: .........................

Prosím Vás, neučila Vás náhodou na škole pani učiteľka Plíšková? :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2945x
Definovat člověka je stejně nemožné, jako definovat Boha.
..
Ale pro úplnost: jsem ekolog. V tomto povolání a na této planetě se dá myslet pozitivně jen dosti těžko. Dle možností se ale budu snažit.
.
Stav sluneční aktivity a geomagnetického pole Země:
.

Slunce: Geomagnetické pole:


Zdroj NOAA


Podrobné a nejnovější údaje o zemětřesení
ZDE