Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

MacX

2. 9. 2012 9:56
Discas oportet, quamdiu est, quod nescias

Smutnou stránkou české společnosti je odezdikezdismus a sklony k černobílému myšlení. Podobně jako realizace socialismu v letech 1945-1989 (ten rok 1945 není chyba) nedokázala produktivně zhodnotit třeba odkaz baťováků nebo TGM, tak jsme po roce 1989 nedokázali převzít z oněch 44 let jejich pozitivní stránky. Pokud se někdo domnívá, že nebylo co přebírat, nechť se podívá na současné Norsko.

Obávám se, že důsledkem ekonomických potíží, které nastanou v nejbližších letech, bude opět nějaké "zavržení a odhození", tentokrát uplynulých 23 let, včetně toho pozitivního, například odkazu Václava Havla.

Kdo se neumí PRODUKTIVNĚ poučit z minulosti, je odsouzen tuto minulost prožívat znovu a znovu.

3 0
možnosti
JD

Draki

2. 9. 2012 9:19
Komunismus a ráj na zemi jedno jest:-)

Pro levicové politické systémy, ať už samy sebe deklarovaly jako lidově demokratické nebo socialistické znamenal pojem "komunismus" obdobu biblického ráje ovšem nikoli na nebi, ale již na zemi. Lidé se pro vidinu lačného zisku nebudou přiživovat jeden na druhém a shlukovat se kolem samozvaných "vůdců", ale budou žít v zájemné symbióze lásky a pokory. Takže o motivaci se měly postarat sen a vize namísto nekonečné nenažranosti a strachu z krachu který je typický pro kapitalismus. Problém byl v tom, že konstrukce tohoto "ráje na zemi" trvala příliš dlouho a pro společenskou dynamiku se ukázal jako vhodnější jednoduchý pobídkový systém kapitalistického typu, který staví na nejsilnějších lidských vlastnostech a pudech. Touha mít další a další (zbytečný) produkt se ukázala být mnohem účinnější motivací než nedosažitelná idea beztřídní společnosti, které beztoho málokdo uvěřil. Na druhou stranu je nejvyšší čas lidi zase pro něco nadchnout:-)

2 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

2. 9. 2012 9:25
Re: Komunismus a ráj na zemi jedno jest:-)

k tomu, aby tohle opravdu fiungovalo staci naprosta malickost: vymenit vetsina lidstva za nejaky "lepsi model". dokud budou na zemi zit lide druhu homo sapiens sapiens, tak vam ten komunismus fungovat proste nebude, nebot naprosta vetsina lidi vam VZDY uprednostni vlastni zajmy nad zajmy nejakeho toho "kolektivu" nebo "spolecnosti". takove chovani je totiz naprosto racionalni, prirozene a z ciste ekonomickeho pohledu i vyhodne. na nejakou "ideu beztridni spolecnosti" vam kazdy yebe, ale plazma do obyvaku je plazma do obyvaku ... a tu vam komunismus nezaridi ;-)

2 0
možnosti
SB

dr toopee

2. 9. 2012 9:07
komunismus

je znásilnění, zprznění a následná rituální vražda lidské vůle svobodně rozhodovat o svém životě

5 0
možnosti

rezjirrezjir

2. 9. 2012 9:58
Re: komunismus

A které společenské uspořádání dovoluje svobodně se rozhodovat o svém životě? Vždy se do nějaké společnosti rodíte.

2 0
možnosti
JP

jeste asocialnejsi grupa

2. 9. 2012 8:59
osobo ...

komunismus skutecne JE neco zlocinneho, nemoralniho a neprijatelneho ... proste proto, ze ten komunismusjiz ve svych zakaldech primo vyzaduje, aby se toho komunismu ucastnili POVINNE vsichni ... i ti, kteri vam na nejaky ten komunismus yebou zvysoka. takovi lide patri podle komunistu v lepsim pripade znarodnit, v horsim pak poslat na rekreacni pobyt do jachymova ...

7 0
možnosti

rezjirrezjir

2. 9. 2012 9:08
Re: osobo ...

tak ta díra do země, zvaná jáchymov, dnes neexistuje. A toho kapitalismu se také musíme povinně účastnit. Nebo snad znáte v Evropě jinou možnost. Z toho komunistického lágru šlo alespoň utéci. Dnes ani není kam. Pokud mi námítnete Kubu, tak já sadím, že tam mě chtít nebudou, protože podle tamnějších soudruhů jsem určitě tim kapitalismem nakažený. A je to pravda.

4 0
možnosti
JP

joserpor

2. 9. 2012 8:52
Komunismus, socialismus

jsou ideály, které člověk nikdy nenaplní - ty myšlenky byly vybudovány na základě marxisticko-leninské filosofie. Byla to humální a logická idea. Ale skončila na smetišti dějin. Přitom pro její uvedení v život padlo 30 milionů lidí - dílo Lenina a Stalina. Ale při jeho rozpadu v 80. letech ani jediný člověk nevzal zbraň a za tu  ideu nepoložil život.

Ta idea po stránce humální skončila proto, že prostě není kompatibilní s vlastnostmi lídí.Po stránce filosofické byla tato idea logická, až na to, že základy byly falešné :

Hmota je věčná, nikdy nevznikla a nikdy neskončí  a jeden z jejích atributů je vývoj (jiná vlastnost je třeba hmotnost), vývoj jde k životu, k lidem, ke společnosti, nejvyšší organizovanou formou hmoty je lidský mozek. Společnost musí mít vůdce, to jsou ti u nichž vývoj pokročil nejdál, tedy představitelé strany a vlády - stranické funkcionáře.

Jaká forma  homoty je tedy ve Vesmíru nejvyvinutější ?  Logicky : mozky stranických funkcionářů.

0 0
možnosti
TH

Gmurr

2. 9. 2012 8:32
Takze nam nekdo vymyva hlavu

a tvrdi, ze komunismus je a byl spatny. Je to tak? Nebo proc jste to napsala?

2 0
možnosti
LB

julie k.

2. 9. 2012 8:27
Autorko...

Mohla byste laskavě prozradit, kolik je Vám let, abychom si udělali obrázek, kdo poučuje ty, kteří v totalitním režimu prožili podstatnou část svých životů? Nikdo nikde netvrdil, že jsme žili v komunismu, ale zemím, kde vládla převodní páka Kremlu - komunistická strana, se ve světě běžně říkalo komunistické, na rozdíl od zemí nekomunistických. Komunismus jako takový je čirá utopie, i v SSSR jeho budování po sedmdesáti letech s chutí zabalili. A jak víte, co chtěli lidé v Československu v roce 1968? Jaké lidi máte na mysli? Bilaka a Indru, 99 soudruhů z Pragovky, pozdější normalizátory, nebo tisíce těch, kteří po ´68. odešli do exilu? To by mě opravdu zajímalo.

2 0
možnosti

jarinka

2. 9. 2012 8:08
Už na základní škole

v šedesátých letech nám dětem říkali, že komunismus je nesplnitelná idea. Ale máme socialismus, kde není pánů ani žebráků a kde peníze nejsou prvním posledním, čili je lepším uspořádáním než kapitalismus. Měli pravdu.

3 0
možnosti

rezjirrezjir

2. 9. 2012 8:12
Re: Už na základní škole

Tak v tom případě musím říci, že jsme ty nové pány měli přímo v ústavě jako vedoucí úlohu KSČ. A ostatní nekomunisté se pak nutně cítili jako žebráci..

6 0
možnosti

debater

2. 9. 2012 7:55
A co Severní Korea?

Je lidově demokratická? Máme snad my opravdovou demokracii? Nikde na světě není to, co si daný stát napíše do štítu.  To, co bylo dříve u nás, byl bolševický paskvil plný ideologického útlaku a nesvobody. S doktorem zdarma, to máte pravdu.

0 0
možnosti
TP

assco

2. 9. 2012 7:52
v jednom s vami souhlasim

Nekdo se tu opravdu snazi masirovat nam mozek. Teeba jsme vsichni uplne tupi a nepamatujeme si jak to za tech komunistu vypadalo. Nema smysl o tom ani polemizovat, al pripoustim, ze pokud jste pracovala v Alcronu male jste se lepe, nez dnes.

2 0
možnosti
  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2945x
Definovat člověka je stejně nemožné, jako definovat Boha.
..
Ale pro úplnost: jsem ekolog. V tomto povolání a na této planetě se dá myslet pozitivně jen dosti těžko. Dle možností se ale budu snažit.
.
Stav sluneční aktivity a geomagnetického pole Země:
.

Slunce: Geomagnetické pole:


Zdroj NOAA


Podrobné a nejnovější údaje o zemětřesení
ZDE