Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jiří Koliba: Senát jako trafika?

Bývalý náměstek bývalého ministra pro místní rozvoj Vondrušky - Jiří Koliba. V novinách, které se jmenují Hodonínský deník, mě zaujal velký portrét tohoto muže: nic neříkající tvář. Marně jsem se snažila z toho neurčitého obličeje něco vyčíst. Nic. A tak jsem se pustila do textu. A docela jsem koukala...

 

            Původně stavební inženýr, 52 let. Manželka prodělala před půl rokem těžký úraz na silnici, za dva měsíce se teprve vrátí z rehabilitačního střediska (tři měsíce si poležela v brněnské Úrazovce). Když se vrátí, bude však mít - žel - francouzské hole...

 

       Jiří Koliba je bývalým starostou Hodonína. Po "starostování" v Hodoníně (dvě volební období) odešel "náměstkovat" do Prahy. Jenomže ouha! Je členem KDU-ČSL, a poslední volby této straně řádně zamíchaly kartami. Pan Koliba v Praze skončil. (Před novinářkou ale rozhodně popírá, že by odešel v důsledku prohraných voleb!) 

       Co že dělá pan Koliba teď? Od 1.11. bude ředitelem hodonínské Zoologické zahrady. Nesmějte se, tohle není vtip. Nového ředitele vybírali hodonínští radní, protože ZOO je příspěvkovou organizací města. Pan Koliba je stavební inženýr, ale v rozhovoru uvádí: "Mezi zvířaty jsem vyrůstal, a i tady v paneláku jsme vždy nějaké zvíře měli".

       (Původní ředitel ZOO ing. Miroslav Frais začal mít - po 28 letech ve funkci - v květnu vážné problémy s finanční kontrolou z Radnice, která místo dvou počítačů našla v inventáři dva notebooky. Pak už to šlo ráz na ráz, nesrovnalostí kolem nakoupené výpočetní techniky bylo víc. Koncem května byl Frais odvolán - dočítám se na webu www.hodoninsky.denik.cz . )

       Následného výběrového řízení na místo ředitele ZOO se účastnilo dvanáct kandidátů - jejich jména a profese však hodonínská radnice nechce uvést. Zvítězil pan Koliba, ačkoliv novou koncepci hospodaření v ZOO nenabídl a se zoologií nemá nic společného. Konstatoval, že ZOO je vlastně úspěšná, kontrolní mechanismy dostačující (!), není třeba nic měnit, jen pokračovat dál a poctivěji pracovat. Tomu se člověk nemůže ani příliš divit... Jiří Koliba před několika lety (jako starosta města) pomáhal pravidla hospodaření v ZOO vytvořitexředitel ZOO ing. Frais (který v ZOO nadále zůstává) je Kolibovým starým dobrým známým.  Jiří Koliba tedy bude "vyvozovat důsledky" proti kamarádovi ze zastupitelstva, v němž Miroslav Frais byl za ODS.

       

       Pan Koliba se svěřuje novinářce, že o funkce nikdy nestál, ani stát nebude. Je místopředsedou KDU-ČSL, od 1.11. bude ředitelem hodonínské ZOO, kandiduje do hodonínského zastupitelstva a dokonce - do Senátu!

       Na otázku novinářky, zda si pan Koliba troufá zvládnout práci ředitele ZOO (kterou 28 let vykonával ing. Frais na plný úvazek) a práci senátora, odpovídá: "... při troše dobré vůle to zvládnutelné je..." Občana nutně napadá řada otázek. Například: která z obou funkcí je tzv. "trafika"? Jak to, že ředitele ZOO je možné vykonávat jen tak mimochodem, nebo jak to, že funkci senátora je možno konat jako přílepek k náročnému zaměstnání? Je Jiří Koliba génius? Nutno připomenout, že má navíc manželku po těžkém úrazu...

      Vypadá to, že Jiří Koliba se připravuje na trafiky dvě. Tím, že v ZOO nechá věci prostě běžet dál, tak, jak je původní ředitel nastavil. A "na zvířata má zoologa", jak prohlásila jedna z jeho bývalých kolegyň a členka městské rady Zuzana Domesová. Ostatně tato paní - dlouholetá členka ČSSD - zdůvodňuje jmenování Jiřího Koliby tím, že je skvělý manažer. Výběr nového ředitele byl prý "apolitický" - vždyť předsedou výběrové komise byl odborník, nikoliv politik! Byl to ředitel Olomoucké ZOO! A ten pana Kolibu doporučil!

       Ředitel ZOO Olomouc ing. Radomír Habáň však apolitický není. Je členem městského zastupitelstva v Brodku u Přerova, a to za ČSSD.      

 

       Přemýšlím, jak se pozná skvělý manažer. Firma, kde byl před lety pan Koliba členem dozorčí rady, skončila v konkursu pro finanční problémy, následně přišla exekuce. Další firma - LCS group s.r.o., kde byl Jiří Koliba jednatelem, skončila opět v konkursu a exekuci. Peníze zmizely (cca 9 000 000 Kč) a Jiří Koliba byl obviněn z trestného činu krácení daně. A v té době stále setrvával ve funkci starosty Hodonína! (Ing. Frais byl však z funkce ředitele ZOO odvolán záhy poté, co se vynořily první nesrovnalosti v jeho hospodaření v ZOO. Holt zvířata toho nesnesou tolik, co lidi.)

       Krajský soud v Brně nakonec prohlásil, že nic z toho, co pan Koliba provedl, není trestným činem, což pan starosta tenkrát oslavil celostránkovým vítězným komentářem o své osobě v plátku hodonínské radnice - v Hodonínských listech (na titulní straně).

        Nenašla jsem nikde informaci, že by se Jiří Koliba účastnil vedení nějaké další firmy.

 

       Nicméně - o budoucnost pana Koliby je postaráno. A to je důležité. Aby měl stále pocit sociální jistoty. Radši jedna "práce" v zásobě, kdyby druhá nevyšla. To přece znáte z vlastní zkušenosti... Ten pocit skvělého sociálního zázemí.

       Nebo neznáte!?

      

 

Autor: Jana Petrová | úterý 28.9.2010 0:40 | karma článku: 28,10 | přečteno: 3076x
  • Další články autora

Jana Petrová

Pane Okamuro, citovat Murraye nebyla dobrá volba

Pane Okamuro, patříte již dlouho mezi moje oblíbené blogery. Na Váš blog "Sociální programy vyrábí podvodníky a lenochy" však dosud nevěřícně zírám. To myslíte doopravdy vážně?

13.4.2013 v 22:39 | Karma: 30,18 | Přečteno: 2859x | Diskuse| Společnost

Jana Petrová

Globální oteplení. A ochlazování Evropy

Když se dívám z okna na zasněžené střechy protějších domů, říkám si, že by bylo správné na chvíli se zastavit a zamyslet se nad neobvyklým vývojem počasí. U nás, ale vůbec i v Evropě...

31.3.2013 v 21:09 | Karma: 18,09 | Přečteno: 2127x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jana Petrová

Pan Miloš Zeman jako zlatý plod demokracie. Skloňme hlavy níž.

Demokracie, jen když se to hodí. Demokracie jen pro někoho... To je od plesnivého sametu ten problém. Stále platí - jako za minulého režimu: jsme si rovni, ale někteří jsou rovnější.

5.2.2013 v 21:22 | Karma: 31,94 | Přečteno: 1738x | Diskuse| Společnost

Jana Petrová

Volby a primitivnost myšlení v ČR

Proběhlo první kolo přímých prezidentských voleb. A jsme zase tam, kde jsme byli - přinejlepším. Češi chtěli změny v politice, chtěli se zbavit korupce, chtěli lepší zítřky. Pak vypnuli mozek a v nadprůměrném počtu se dostavili k urnám...

18.1.2013 v 21:33 | Karma: 19,37 | Přečteno: 1079x | Diskuse| Společnost

Jana Petrová

Matka pachatele z Newtownu nebyla učitelka. Ani sběratelka zbraní

Policie prohledává dům, kde mladík žil. Něco tuší o motivech, které snad měl, když šel v Newtownu do školy střílet děti. Ale veřejnost neví zatím nic. Škoda. Možná by to světu pomohlo k poznání...

17.12.2012 v 23:50 | Karma: 20,12 | Přečteno: 1732x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2945x
Definovat člověka je stejně nemožné, jako definovat Boha.
..
Ale pro úplnost: jsem ekolog. V tomto povolání a na této planetě se dá myslet pozitivně jen dosti těžko. Dle možností se ale budu snažit.
.
Stav sluneční aktivity a geomagnetického pole Země:
.

Slunce: Geomagnetické pole:


Zdroj NOAA


Podrobné a nejnovější údaje o zemětřesení
ZDE